Lago di Cadagno
Lake Cadagno

A special and mysterious lake

Lake Cadagno displays a unique feature; two chemically very different water layers are permanently stratified over the seasons. A small transition zone separating the two layers presents steep physical and chemical gradients, really an unparalleled ecosystem.

 

The upper layer is in contact with the atmosphere and is similar to a common alpine lake which is fed by surface water from the snowmelt. In Lake Cadagno the main tributary originates from the Lago dello Stabbio flowing over granite rocks in the North; this water is low in minerals.

 

The water in the lower layer of the lake lacks oxygen; it is fed by subaquatic springs from the dolomite.

 

A band of limestone and dolomite follows along the Piora Valley between granite and gneiss in the North and South of it; Lake Cadagno touches in its South part (direction towards the river Murinascia) this geological formation. The water is enriched in minerals and contains ions of the elements calcium, magnesium, sulfur, phosphorus and nitrogen. The high salinity causes a higher density of the water which stabilizes the lower part and slows down the mixing with the upper layer. This phenomenon is called meromixis, meaning only partial mixing during the seasons, mixing only in the upper part of the lake.

The zone where the two layers touch each other is called transition zone or chemocline. Here steep chemical gradients are found of oxygen (concentration decreasing with depth) and of reduced compounds (concentration increasing with depth)  such as hydrogen sulphide or ammonia.  Small amounts of light, about 1 to 5% of the surface sunlight, still reach this depth. Here at about 12 m the environmental conditions allow a massive growth of anaerobic phototrophic bacteria (e.g. Chromatium okenii), strongly increasing the primary production in the lake.

1

Strato superiore ricco d’ossigeno: questa zona viene alimentata da ruscelli che scorrono tra le rocce granitiche. Poco carica in sali minerali, la sua “leggerezza” le permette di restare in superficie e di ricaricarsi d’ossigeno. Quest’acqua offre un habitat ideale a numerosi organismi come il plancton ed i pesci.

2

Strato intermedio con batteri purpurei solforosi: l’acqua di questo strato di circa un metro di spessore è purpurea. Questa colorazione proviene da batteri purpurei fotosintetici solforosi come il Chromatium okenii, il quale contiene dei pigmenti rossi e filtra l’acqua tossica proveniente dagli strati profondi; questo strato permette quindi la vita nello strato superiore.

3

Strato inferiore tossico, senza ossigeno: qui lo zolfo ed alcuni sali si accumulano, portati da sorgenti sotto-lacustri. Questi sali rendono l’acqua più densa e dunque più pesante; di conseguenza non entra mai in contatto con l’aria in superficie e rimane sempre priva di ossigeno. Solo alcuni batteri si possono sviluppare in questo strato (ad esempio i batteri solfato-riduttori); questi utilizzano i solfati come nutrimento.

Fondazione
Centro Biologia Alpina, Piora

Via Mirasole 22a
CH-6500 Bellinzona

E-mail

In collaborazione con

 

Repubblica e Cantone Ticino Università di Zurigo Università di Ginevra Università della Svizzera Italiana

 

 

© Centro Biologia Alpina  |  Credits  |  Privacy Policy

Torna su